Hyppige spørgsmål om Solceller

Det gælder om at dimensionere  antallet af solceller , så overproduktionen til el-nettet bliver minimal. – Derfor kan der med fordel installeres et system med batterilager.

Solcelleanlæggets størrelse skal derfor nøje overvejes inden man tager den endelige beslutning, en beslutning vi meget gerne vil være behjælpelig med.

Der er forskel på om man ønsker et solcelleanlæg uden batterier eller med batterier.

Vælger man et solcelleanlæg uden batterier og har et egetforbrug i husstanden på 5.000 kWh/år, så vil vi som udgangspunkt anbefale et solcelleanlæg på ca. 3 kW.

Vælger man et solcelleanlæg med batterier og har et egetforbrug på 5.000 kWh/år, kan man med fordel vælge et solcelleanlæg på ca. 4 kW.

Vi vil meget gerne hjælpe med beregne os frem til den rigtige størrelse på dit/jeres kommende solcelleanlæg; Ved hjælp af vores +, her skal vi benytte jeres lastprofil som vi kan hente hos jeres Netselskab.

Ring endelig for at høre nærmere om denne beregning.

Et solcelleanlæg består af følgende komponenter:

 

  • Et antal solcellepaneler som typisk monteres på tagfladen i én eller flere rækker, som oftest med ”stående” paneler. Et standard panel har typisk følgende mål: Højde – ca. 165-170 cm. / Bredde: ca. 100 cm.
  • 1 stk. inverter (vekselretter) – nogle gange kan der være flere invertere til samme solcelleanlæg. Har man købt et Hybrid (batteri) solcelleanlæg, skal man bruge en Hybrid inverter, der kan håndtere at der også er koblet et batterilager til inverteren.
  • Montage system beregnet til montering på tagfladen eller til montering på jorden Hvis man køber et selvmontage solcelleanlæg har vi naturligvis montage vejledninger til alle vores montage systemer.

UV resistente solcelle kabler – vi benytter 4 mm2 eller 6 mm2 kabler afhængig af hvor lang afstand der er fra solcelle panelerne til inverter placeringen.

Den forventede levetid på et solcelleanlæg er som udgangspunkt min. 30 år – gerne mere.

Her taler vi solcelle panelerne, og naturligvis kun de solcellepaneler der er produceret ved de største og mest seriøse producenter.

De fleste producenter af solcellepaneler garanterer at panelerne har en ydelsesprocent på min. 80% efter 25 år.

Når vi taler om inverteren så har den en forventet levetid på min. 15 år, dog gerne længere.

Man siger at der typisk skal investeres i 2 invertere i et solcelleanlægs levetid.

Når vi så taler om batterierne så svinger det meget afhængig af hvilken type batteri vi har at gøre med.

  • Gelbatterier/Blybatterier har typisk en levetid på 6-7 år.
  • Lithium Batterier har som udgangspunkt en levetid på min. 20 år, dog kan det variere fra producent til producent

Ja, solceller kan producere strøm om vinteren, selvom der er mindre sollys tilgængeligt på grund af kortere dage og mere overskyet vejr. Selv på en overskyet dag vil solceller stadig kunne producere noget strøm, selvom produktionen vil være lavere end på en solrig dag.

Det er dog vigtigt at bemærke, at mængden af strøm, der produceres af solceller om vinteren, afhænger af flere faktorer såsom din placering, antallet af soltimer, temperaturen og sne- og isdække. Solceller yder generelt bedst ved lave temperaturer, men overdreven sne- eller isdække kan dæmpe solcellernes effektivitet.

For at maksimere solcellernes effektivitet om vinteren, anbefales det at placere dem på en sydvendt tagflade med en hældning på omkring 30-45 grader og fjerne eventuelt sne eller is fra panelerne, hvis det er nødvendigt.

Når du modtager dit GSRN nummer (Solcelleanlæggets identifikations nummer) vil du modtage en mail fra Solplus A/S, hvor i du vil blive guidet i hvad du aktivt skal gøre for at få mulighed for at sælge din strøm.

Med dit GSRN nummer kan du tilmelde din en balanceansvarlig, som du kan sælge din overskudsstrøm til.  Der er i dag 3 aktører man kan vælge imellem: 

Vindstød

NettoPower

Jysk Energi

Det er op til dig som forbruger at vælge hvilken aktør der passer dig bedst.

Når du har tilmeldt dig en balanceansvarlig kan du nu sælge din overskydende strøm til en varierende dagspris.

Som udgangspunkt siger vi at det ikke er atomvidenskab at montere et solcelleanlæg, så det er naturligvis noget man selv kan montere – specielt når vi taler om panelerne.

Vi har naturligvis montage vejledninger til alle vores montage systemer som vi meget gerne sender til dem der gerne vil montere panelerne selv

Når vi taler om den elektriske del af et solcelleanlæg, så kræver det at man er autoriseret elinstallatør for at kunne montere og tilslutte inverteren og evt. batterilager. Man kan godt selv hænge inverteren op der hvor man ønsker den skal hænge, men man må IKKE selv tilslutte inverteren i el-tavlen da det som sagt kræver en autorisation til dette arbejde. Det forholder sig også sådan at man afslutningsvis skal tilmelde solcelleanlægget til Netselskabet – dette gøres via et login på nettet som kun en autoriseret elektriker er i besiddelse af.

Solceller og Solpaneler

Hvad er forskellen på solceller og solpaneler?

Solceller og Solpaneler bruges oftest om det samme, når man taler om solcelleanlæg. Der er dog en væsentlig forskel på disse to ord:

Solcelle:

En solcelle er den grundlæggende enhed, der omdanner sollys direkte til elektrisk strøm.
Solceller er normalt små rektangulære eller firkantede siliciumbaserede enheder.
Når sollys rammer solcellen, genererer det en elektrisk strøm gennem en proces kaldet fotovoltaisk (PV) effekt.
Solceller er normalt grupperet sammen i et solpanel for at øge den samlede effekt og generere mere elektricitet.

Solpanel:

Et solpanel, også kaldet solmodul, er en sammensætning af flere solceller monteret sammen på en struktur.
Formålet med et solpanel er at samle og koncentrere sollyset, der rammer det, for at generere en højere mængde elektricitet.
Solpaneler findes normalt i forskellige størrelser og effektiviteter, afhængigt af antallet og typen af solceller, de indeholder.
Solpaneler er installeret på taget af bygninger eller i solkraftanlæg for at producere elektricitet til hjem eller kommercielle formål.

 

Andre Spørgsmål

Jeg har købt et hus med solcelleanlæg, hvad skal jeg være opmærksom på?

I forbindelse med køb/salg af en bolig med solcelleanlæg er det vigtigt at foretage en registrering af ejerskiftet hos Energistyrelsen samt hos den ansvarlige for strømudvekslingen (Balance ansvarlig).

Registreringen hos Energistyrelsen kan nemt udføres online via Borger.dk ved brug af mitID.

Den balance ansvarlige er den part, der køber overskydende strøm fra solcelleanlægget. Det er vigtigt, at den tidligere ejer informerer den balance ansvarlige om ejerskiftet af boligen. Efterfølgende kan du som den nye ejer frit vælge den balance ansvarlige, som du ønsker at sælge din strøm til.

Du kan læse meget mere på Energistyrelsens hjemmeside.

Kan jeg følge produktionen via min telefon?

Som udgangspunkt kan de fleste invertere i dag kobles til dit lokale netværk via routeren, så vil det være muligt at følge produktion på nettet. De fleste leverandører har deres egne portaler på nettet man kan koble sin inverter op til, eller alternativt har de fleste leverandører også udviklet forskellige APP’s hvor man kan følge sit solcelleanlæg.